۱۲ راه خلاقانه برای استفاده از قهوهی باقیمانده
- آزاده محنتی
- 3دقیقه
کافهنوشت: وقتی بیشتر از حد نیازتان قهوه دم کردهاید و فنجانهایتان دیگر جا ندارد، واقعا حیف است که آن نوشیدنی ارزشمند را در دور بریزید. در عوض، میتوانید با این ایدههای هوشمندانه از قهوهی باقیماندهتان استفادهی مفیدی کنید.
پیش از آنکه شروع به استفادهی دوباره از قهوهی اضافهی خود کنید، لازم است چند نکته را بدانید. نخست، قهوه هرچه بیشتر بماند و در معرض هوا اکسید شود، خاصیت اسیدی آن بیشتر میشود. برای آنکه قهوهتان تا حد ممکن تازه بماند، بعد از اینکه به دمای محیط رسید، آن را در ظرفی مقاوم در برابر حرارت و در دار بریزید، سپس در یخچال نگهداری کنید و ظرف یک تا دو روز مصرفش کنید.
همچنین میتوانید قهوه را در قالبهای یخ منجمد کنید، از این قالبهای یخی برای درست کردن قهوهی سرد استفاده کنید، یا چند قالب یخقهوه را داخل شیر گرم بریزید تا یک قهوهی یخی ژاپنی (کوریکوهی) خوشطعم درست شود.
همچنین، اگر میدانید که قرار نیست کل قهوهی دمکرده را بنوشید، به محض اینکه فنجان خود را برداشتید، صفحهی گرمکن دستگاه را خاموش کنید. دوریان بودناریوک، نگه داشتن قهوه روی حرارت برای چند ساعت باعث از بین رفتن تمام عطر و طعمهای دلپذیر آن میشود و در نهایت چیزی جز یک ظرف کافئین باقی نمیماند. او اضافه میکند طعمهای تلخ ممکن است در برابر حرارت طولانی دوام بیاورند، اما تمام نتهای لطیف و ظریف قهوه از بین خواهند رفت. حالا اگر آمادهاید قهوهی باقیمانده را به چیزی خوشمزه تبدیل کنید؟ از اینجا شروع کنید:
۱. درست کردن قهوهی خامهای (Whipped Coffee)
بهجای استفاده از قهوهی فوری برای درست کردن این نوشیدنی محبوب، میتوانید قهوهی دمکرده را با مقدار کمی شکر روی حرارت ملایم بجوشانید تا کمی غلیظ شود، سپس آن را چند دقیقه هم بزنید تا کفدار و خامهای شود.
این قهوهی خامهای را میتوانید با شیر گیاهی و یخ سرو کنید تا نوشیدنی دلپذیری برای بعدازظهر داشته باشید، یا کمی پودر کاکائو به آن اضافه کنید تا یک موکاچینو با فوم خامهای (Whipped Coffee Mochaccino) بسازید.
۲. طعمدار کردن کرم یا روکش کیک (فراستینگ)
اگر در حال درست کردن کرم یا فراستینگ ساده هستید، کافی است چند قاشق غذاخوری قهوهی دمکرده را جایگزین مایع اصلی دستور خود (مثل شیر یا آب) کنید. این کار باعث میشود تا روکش کیک یا کاپکیک شما طعمی لذیذ قهوه پیدا کند. این نوع فراستینگ مخصوصاً با کیک شکلاتی ترکیب فوقالعادهای خواهد داشت.
۳. منجمد کردن در قالب یخ
قهوهی باقیمانده را در قالبهای یخ بریزید و منجمد کنید. این یخقهوهها بسیار کاربردیاند: میتوانید آنها را داخل قهوهی سرد بیندازید تا بدون رقیق شدن طعمش حفظ شود، یا در اسموتیها استفاده کنید. به گفتهی بودناریوک، حتی میتوانید ترکیبی از قهوه با شیر یا خامه را در قالب یخ بریزید تا مزهی متفاوتتری به نوشیدنیهای بعدی بدهید.
۴. تهیه اسموتی قهوه
ویلیامز پیشنهاد میکند چند قالب یخقهوه را در مخلوطکن بیندازید، همراه با پودر پروتئین (وانیل یا شکلاتی عالیاند) و مقداری شیر گیاهی. همچنین میتوانید بهجای یخ از قهوهی سرد باقیمانده به عنوان مایع اسموتی استفاده کنید و آن را با موز یخزده، پودر پروتئین و چند تکه یخ ترکیب کنید تا یک نوشیدنی انرژیزا و خوشعطر داشته باشید.
۵. استفاده در شیرینیپزی
میتوانید در دستور دسرهای مورد علاقهتان مثل کیک یا براونی، قهوهی باقیمانده را جایگزین آب کنید. این روش بهویژه در کیکهای آماده فوقالعاده عمل میکند و در نهایت طعم دسر را عمیقتر و غنیتر میسازد.
۶. افزودن به سالاد
اسیدیتهی طبیعی قهوهی مانده را میتوانید به نفع خود استفاده کنید! کافی است از آن برای تهیهی سس سالاد با پایهی سرکه بهره ببرید، چون سسهای سالاد ترکیبی از روغن و مادهی اسیدی هستند. پیشنهاد میکنیم در دستور سس مورد علاقهتان، میزان سرکه را کمی کاهش دهید و به جای آن از قهوه استفاده کنید. ترکیب سس بالزامیک-قهوهای را برای سالادی از اسفناج، پنیر بز خامهای، گلابی و گردو نیز توصیه میشود.
۷. استفاده در تهیهی سسها
قهوهی باقیمانده میتواند طعم و غنای ویژهای به برخی سسها ببخشد؛ در آشپزی به این نوع سسها اصطلاحاً Red Eye میگویند.
برای مثال، میتوانید با افزودن کمی قهوه به سس هالندیز (Hollandaise) طعم صبحانهی معروف تخممرغ پُوچ با سس هلندیز روی نان تست و بیکن (Eggs Benedict) را متفاوت کنید. کافی است زردهی تخممرغ و قهوه را با هم بزنید، سپس کرهی آبشده را کمکم به آن اضافه کنید. یا میتوانید از قهوهی سیاه در تهماندهی آبِ گوشت استفاده کنید تا سس رد آی (Red-Eye Gravy) غلیظ و خوشعطر درست کنید.

ترفندهای هوشمندانه برای استفاده از قهوهی دمکردهی باقیمانده
۸. نقش باریستا و بارمن را بازی کنید
اگر در خانه لیکور قهوه (Coffee Liqueur) برای درست کردن مارتینی یا وایت راشن (White Russian) ندارید، نگران نباشید. میتوانید بهراحتی نسخهی خانگی آن را تهیه کنید. کافی است با قهوه و شکر قهوهای، یک شربت سادهی غلیظ درست کنید، سپس نوشیدنی مورد نظرتان و ادویههایی مانند دارچین و میخک را به آن اضافه کنید. مخلوط را درون شیشهی دربدار در یخچال بگذارید تا چند روزی بماند و عطر ادویهها در آن نفوذ کند.
بعد از آن، میتوانید این لیکور خانگی را در کوکتلها استفاده کنید، با یخ بنوشید، یا حتی روی بستنی بریزید.
۹. درست کردن نوشیدنی بدون الکل (ماکتیل)
۴ اونس (حدود ۱۲۰ میلیلیتر) قهوهی سردِ باقیمانده را با کمی شربت ساده، مقداری آبلیمو تازه و کمی تونیک در شِیکر بریزید و حسابی تکان دهید، سپس آن را با یخ سرو کنید. نتیجه، یک نوشیدنی بدون الکل، خنک و تلخـملس خواهد بود.
۱۰. مرینیت کردن گوشت با قهوه
میتوانید از قهوه برای نرم و مزهدار کردن گوشت استفاده کنید. ابتدا یک فنجان قهوهی دمکرده را بجوشانید تا حدود یکسوم آن تبخیر شود، سپس بگذارید خنک شود. چند قاشق سس کمی سیر خردشده، یک شاخه رزماری تازه، فلفل سیاه و چند قاشق روغن به آن اضافه کنید. این مرینیت باعث لطیف شدن گوشت و ایجاد طعمی غنی و کاراملی میشود.
همچنین میتوانید مقدار کمی قهوهی دمکرده (حدود ¼ فنجان برای هر نیم کیلو گوشت) به چیلی یا خوراک گوشت با استاک گوشت اضافه کنید تا طعم عمیقتری بگیرد.
۱۱. افزودن به مایهی پنکیک یا وافل
به گفتهی ویلیامز، برای صبحانهای هیجانانگیز و قهوهمحور، میتوانید در هر پیمانه از مایهی پنکیک یا وافل، چند قاشق غذاخوری قهوهی باقیمانده اضافه کنید. میزان قهوه را بر اساس شدت طعم مورد علاقهتان تنظیم کنید تا رایحه و مزهی خاص قهوه در صبحانهتان احساس شود.
۱۲. استفاده در باغچه
احتمالاً شنیدهاید که تفالهی قهوه برای خاک مفید است؛ اما خود قهوهی باقیمانده نیز میتواند کود طبیعی باشد.
کافی است قهوه را با آب رقیق کنید به نسبت ¼ قهوه به ¾ آب و سپس آن را روی گیاهان گلدانی بریزید. کافئینِ موجود در قهوه منبعی از نیتروژن است که به رشد ساقههای قوی و سالم کمک میکند. قهوه همچنین حاوی منیزیم و کلسیم است که بهعنوان مواد مغذی برای گیاه عمل میکنند.
میتوانید هفتهای یک تا دو بار از قهوهی رقیقشده برای آبیاری گیاهان استفاده کنید تا نتایج مثبتی ببینید.
پست های مرتبط
از مغز تا روده با یک فنجان قهوه
آیا قهوه چاق می کند؟